Wat is UX & UI?

2207_LessorMore Linkedin beeld v2Software met een goede UX en UI is software die er mooi uitziet en lekker werkt. Denk aan apps als Spotify of Netflix, of je eigen mobiel. Omgevingen waar je intuïtief je weg vindt om je mail te lezen, muziek te luisteren of een film te kijken. Consumenten zijn tegenwoordig niet anders gewend en verwachten – eisen zelfs - dat software een aantrekkelijk, helder en functioneel design heeft. Maar ook werknemers of klanten die jouw bedrijfssoftware gebruiken, werken liever met applicaties die ze snappen en makkelijk kunnen gebruiken. Een goede UX & UI werkt dus direct in het voordeel van gebruikers. Maar is ook cruciaal voor de omzetcijfers van je bedrijf. Een optimale gebruikerservaring zorgt namelijk voor tevreden klanten en gebruikers. En een mooi en gebruiksvriendelijk design hoeft niks uit te leggen, maar overtuigt direct. Goed voor je sales dus.

UX UI, leg eens uit?

User Experience (UX) en User Interface (UI)

De algehele gebruikerservaring van software wordt bepaald door de beauty en brains van je applicatie: hoe de app eruitziet en de gebruiksvriendelijkheid. Dat is precies waar UX/UI zich op richt.

UI (User Interface) is het eerste wat je gebruikers zien: de mooie looks van je softwarepakket. Wist je dat mensen geneigd zijn te geloven dat producten die er mooi uitzien ook beter werken? Bijkomend voordeel is: door de positieve gevoelens die gebruikers ervaren, zijn ze meteen ook een stuk toleranter wanneer jouw software wat kleine problemen zou vertonen (wat je natuurlijk niet wilt, maar toch interessant om de impact van goed design bevestigd te zien).

UX (User Experience) kijkt meer naar de processen achter UI en is de brains achter de looks. Het is de ervaring die mensen hebben als je jouw software, digitale product of dienst gebruiken. Daarbij gaat het erom dat gebruikers de beste gebruikerservaring hebben. Ze vinden bijvoorbeeld snel de informatie die ze zoeken. Of ze komen makkelijk waar ze willen zijn en verliezen geen tijd aan veel moeten klikken of dingen die onduidelijk zijn.

UX en UI zijn twee verschillende disciplines, maar onlosmakelijk met elkaar verbonden. De power couple voor het succes van je app of softwarepakket.

Wat is UX?

Een goede UX betekent dat jouw softwarepakket perfect aansluit bij wat gebruikers willen doen. Een rapportage uitdraaien, budgetten bepalen, gegevens invoeren of data inzien. Een UX-designer brengt alle stappen van de gebruiker in beeld en zorgt voor een soepele reis door jouw applicatie. Navigeren zonder omwegen met logische en korte routes, bestanden die makkelijk benaderbaar zijn en het algehele gevoel dat het prettig werken is met jouw software.

Een UX-designer kijkt naar de interactie tussen de gebruiker en jouw software, hoe dit proces ontwikkeld moet worden vanaf het allereerste concept. Of hoe bestaande software verbeterd kan worden. Wat kunnen obstakels zijn voor gebruikers of waar haken ze af? Waarom wordt het aanvraagformulier niet ingevuld?

Typisch voor UX is dat de gebruiker hét uitgangspunt is wanneer het gaat om het ontwikkelen van een applicatie of softwarepakket. Om een gebruikersprofiel op te stellen zal de UX-designer research moeten doen naar de doelgroep van jouw software, in kaart brengen wat de (verschillende) gebruikers zijn, en wat hun behoeftes maar - zeker ook - hun wensen zijn. Dat betekent interviews afnemen, vragenlijsten uitsturen. “Wat doe jij op een dag? en “Hoe handel je dat bonnetje af?”. Met deze informatie maakt de UX-designer een concept dat de basis voor het prototype van je applicatie wordt. Deze eerste versie gaat vervolgens weer terug naar de gebruikers voor de ultieme test: of je als ontwikkelaar goed bezig bent (of dat je moet bijsturen).

Wat is UI?

Bij UI ligt de focus echt op het design. Dat wat je ziet, zoals: kleuren, lettertypes, teksten, scrollbars, (wit)ruimten eniconen. De vormgeving is onderdeel van de branding van je bedrijf en roept een bepaald gevoel of associatie op bij je gebruikers. Maar zorgt er ook voor dat gebruikers zich goed kunnen oriënteren in jouw softwarepakket en (intuïtief) weten waar ze moeten zijn of wat ze moeten doen.

Een goed UI-design is een landschap zonder obstakels waarbij klanten en gebruikers snel hun weg vinden door een goede scanbaarheid van je software. Daarbij helpt een helder en overzichtelijk ontwerp met een logische samenhang in het gebruik van designelementen. Een consistent gebruik van kleuren, lettertypes en witruimtes geeft rust. Net als duidelijke patronen die door de hele applicatie gebruikt worden en een helder gebruik van taal in teksten, instructies en knoppen. De gebruiker hoeft zo min mogelijk na te denken.

Ook het maken van duidelijke afspraken draagt bij aan een fijne gebruikerservaring. Zoals: belangrijke informatie staat altijd in het midden, het menu staat altijd rechts en titeltjes zijn vetgedrukt. Alle formulieren hebben dezelfde invoervelden en de bevestigingsknop is altijd oranje.

220706_Info Graphic met tekst v3

Design System

Het Design System is de ‘bibliotheek’ van al deze onderdelen en afspraken, die in een applicatie terugkomen. UI-designers kunnen hieruit putten voor een volgend ontwerp van een app of de uitbreiding van een softwarepakket. Maar het gebruik van een Design System helpt ook ontwikkelaars om structuur aan te brengen door het overzicht van designonderdelen.

Met een goed gebruik van het Design System zorg je voor:

  • Herkenbaarheid van je bedrijf (in ons geval het gebruik van de kleuren donkerblauw en cyaan, in combinatie met het lettertype Markazi);

  • Scanbaarheid (het oog snel naar de juiste plek leiden);

  • Visuele hiërarchie (wat hoort waarbij, wat is de volgende stap, waarbij je bijvoorbeeld diepte, kleurtinten en contrast gebruikt).

Toekomstbestendig met UX/UI

Je voelt nu wel aan je water dat je ‘iets moet’ met UX/UI. Dat is verstandig want binnen nu en 5 jaar is alleen functioneel niet meer genoeg. Dat betekent dat je nu al moet beginnen met het optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid van je software. Want UX/UI is: toekomstbestendig zijn.

Wanneer UX/UI voelt als een grote stap, neem dan contact met ons op. Ook als je denkt dat jouw software te complex is. Samen kunnen we vrijblijvend de contouren uitzetten voor een traject naar optimale gebruiksvriendelijkheid. Van de interne processen van je bedrijf of het softwarepakket voor jouw klanten. Zo weet je waar je aan begint. En hoe.